Arhitectura

Arhitectura este stiinta si arta de a proiecta si construi cladiri si ansambluri de cladiri potrivit anumitor proportii si reguli, in functie de caracterul si destinatia lor. Conform lui Hegel, arhitectura este considerata prima arta, fiind cea mai complexa dintre ele, fiind in esenta arta de a imbina utilul cu frumosul fiind guvernata de legea "Form folllows function" sau Forma urmeaza functia.

Arhitectura are mai multe ramuri dupa cum urmeaza:

-arhitectura, urbanism, peisagistica, design industrial sau de obiect, arhitectura de interior, mobilier si decoratiuni.

In cadrul atelierului de specialitate elevii invata notiuni legate de proiectarea de baza, in arhitectura si design industrial. Aceasta materie cuprinde bazele proiectarii, crearea unui proiect de arhitectura si design industrial pornind de la o tema data, proiectarea folosind piese bidimensionale si tridimensionale (perspective si machete) si corelarea lor pentru a obtine o piesa unitara.

In cadrul materiei perspectiva si desen proiectiv elevii invata cum se construieste o perspectiva corecta, ce este un desen proiectiv, precum si notiuni de geometrie descriptiva. Toate aceste notiuni sunt aplicate in cadrul atelierului de specialitate.

In cadrul materiei proiectare computerizata elevii invata proiectarea folosind programe de proiectare actuale precum Autocad, Nemetschek, Sketchup, dar si programe de desenare sau transformare imagine precum Adobe Photoshop si Adobe Illustrator. Aceste programe sunt cerute in cursurile din cadrul universitatilor de profil, precum si in carul firmelor de proiectare sau de grafica.

In cadrul materiei educatie plastica elevii invata sa deseneze dupa un model dat, lucru deosebit de util pentru procesul de invatare si formare.

In cadrul materiei modelaj, elevii invata sa gandesca direct in forme tridimensionale, fapt deosebit de necesar necesar in formarea unui tanar arhitect.

Toate aceste materii sunt impartite pe durata a 4 ani de liceu, avand o pondere variabila de la un an la altul, in functie de stadiul de invatare in care se afla elevul. Astfel ca in primii ani accentul se pune pe formarea unor deprinderi de desen generale in cadrul specialitatii, iar in ultimii ani accentul se pune pe formarea de specialitate.

Profesorii din cadrul specialitatii sunt:

Murgeanu Ionel

Ghioldus Andreea

Dragomir Razvan Doru

Pin It
  • 1