alexa-lupu-sef-promotie-2020
Povestea Alexei Lupu, şefa promoţiei 2020 la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu‟ Focşani, este abia la început. La cei 19 ani pe care îi are, Alexa vrea să studieze Conservatorul la Bucureşti şi să devină membră a unui cor profesionist precum „Madrigal‟. Dar viaţa ei nu a fost întotdeauna legată de muzică, ci a început la Colegiul Naţional „Unirea‟ (CNU) Focşani, cu o pasiune pentru fizică şi o viitoare carieră în Medicină insuflată de o mătuşă. Dorinţa de a studia pianul, a fost mai mare decât atracţia spre ştiinţele reale, aşa că în clasa a XI-a s-a transferat de la CNU Focşani, la Liceul de Artă. Nu s-a gândit niciodată ca va deveni şefă de promoţie. Vestea a primit-o de la noi, atunci când i-am cerut să ne acorde un interviu. În această perioadă, timpul adolescentei se împarte între materiile pentru bac şi solfegiile pentru admiterea din toamnă la Conservator.

De la mate-info, la pian…

Se spune că niciodată nu este târziu să-ţi urmezi visele, trebuie doar să ai curaj. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Alexei Lupu care a realizat după doi ani de liceu petrecuţi la „Unirea‟ că locul ei nu este aici, ci printre notele muzicale. „În clasa a IX-a şi a X-a nu am fost la Arte, am fost la Liceul «Unirea», la matematică-informatică. Iniţial am vrut să fac medicină, dar am început să studiez pianul în clasa a IX-a. Am crezut că o să fie doar un hobby, adică asta i-am spus profesoarei, pentru că era şi a conştientă că este o vârstă destul de târzie la care să mă ocup de un intrument. În general, studiul muzicii începe de la 6-7 ani, la fel şi instrumentele precum pianul, vioara… Eu aveam 14 ani când am început să studiez pianul. Mi-a plăcut foarte mult. Am evoluat într-un timp record şi în clasa a X-a, la final, am început să mă gândesc serios la varianta cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Eram ferm convinsă că ştiinţele reale sunt pentru mine şi, da, într-adevăr, îmi place mai mult partea asta analitică, prefer materiile reale faţă de cele umane. Eram axată pe medicină, îmi plăcea foarte mult fizica. În clasele a VII-a şi a VIII-a am participat la Olimpiada de fizică şi am ieşit locul II pe judeţ în ambii ani, am fost şi la concursul naţional de fizică «Evrika» în clasa a VIII-a‟, povesteşte Alexa Lupu.

Am fost un copil destul de cuminte, n-am făcut probleme

Trecerea de la un profil real, matematică-informatică, la unul uman, a fost relativ uşor din punct de vedere al colectivului, însă diferenţele de abordare a materiilor i-au îngreunat puţin munca Alexei Lupu. „Pot spune că trecerea de la Unirea la Arte a fost uşoară. Am avut un colectiv bun şi primitor, aici la Arte, şi nu m-am acomodat deloc greu. Mai greu a fost cu studiul materiilor umaniste pentru că, venind de la matematică, şi având cu totul alt mod de gândire, m-am acomodat puţin mai greu.

La «Unirea» am avut media în jur de 9.70, şi aici, la Arte, anul ăsta am terminat cu cea mai mare medie a mea din tot ciclul liceal: 9.98. Sincer, nu m-am gândit că voi ajunge şef de promoţie. E amuzant că am aflat fix când mi-aţi dat mesaj, pentru că eu habar n-aveam şi am fost surprinsă. A fost o veste pe care am primit-o foarte fericită, atât eu, cât şi familia mea. Nu am fost niciodată împinsă de la spate pentru a studia anumite lucruri, mereu am studiat singură şi m-am pregătit atât pentru examene, cât şi pentru teste, teze, ore de curs‟, a mai spus Alexa Lupu.

Timpul absolventei de liceu nu a fost alocat întotdeauna studiului; spune că a reuşit să îmbine utilul cu plăcutul. „Cea mai mică notă a fost 3. Am luat-o chiar în clasa a XI-a când m-am transferat la Arte, la Geografie, ţin minte că am avut de învăţat o lecţie referitoare la resursele naturale şi nu mă aşteptam ca ziua următoare să vină un test, dar a venit şi toată clasa a luat note de genul. Însă, îl apreciez foarte mult pe domnul profesor că a fost corect şi că n-a făcut diferenţe şi ne-a pus notele pe care le meritam în momentul acela.

Am fost puţin dezamăgită de mine. La «Unirea» mai luam însă note mici, când nu mă obişnuisem cu matematica şi veneau teste surpriză de care nu aveam habar, nu mă pregăteam pentru că încă rulam pe progamul acela de gimnaziu că trebuie să te anunţe profesorul şi după dai testul, dar, în liceu, lucrurile sunt total altfel‟, observă Alexa Lupu.

Sursa: Director: prof. Ioana Constantinescu in Monitorul de Vrancea

               

Pin It