Metodologie admitere - clasa a V-a (click aici)
Metodologie admitere - clasa a IX-a (click aici)
Iată cum se va desfășura proba vocațională!!!
Artele vizuale
Sunt o clasă de forme de artă, ce includ pictura, sculptura, filmul, fotografia precum și altele, arte ce se concentrează în general pe crearea lucrărilor în mediul vizual, (deși pot include și element nevizuale precum sunet). Artele vizuale sunt diferite de artele culinare, artele lingvistice, artele industriale, artele muzicale, artele spectacolului, artele marțiale, etc.
Arta în sine include și artele vizuale, iar multe componente ale artei includ aspecte legate de artele vizuale; astfel, definirea artelor vizuale nu poate fi strictă.
Pictura
Este o ramură a artelor plastice care reprezintă o posibila realitate în imagini artistice bidimensionale, create cu ajutorul culorilor aplicate pe o suprafață (pânză, hârtie, lemn, sticlă etc.).
Scopul este de a obține o compoziție cu forme, culori, texturi și desene, care dă naștere unei opere de artă în conformitate cu principiile estetice.
Pictura este una dintre cele mai vechi expresii artistice umane. În ceea ce privește estetica sau teoria artei moderne a picturii, ea este considerată o categorie universală care include toate creațiile artistice făcute pe suprafețe.
Sculptura
Este o artă a volumelor în spațiu care încearcă să atingă coarda sensibilă a persoanelor umane prin expunerea spațială a diferite obiecte reale, tridimensionale. Perceperea obiectelor tridimensionale poate avea loc atât vizual cât și pe cale tactilă.
Aparent, sculptura se adresează văzului, dar în realitate această formă de artă se adresează, mai ales, tactilului.
Despre sculptori și modul în care ei s-au exprimat sculptând, în sensul ideii „clasice” de sculptură, folosind materiale naturale precum lutul, piatra și lemnul, precum și despre sculptorii moderni și contemporani, care adaugă noi fațete noțiunii de sculptură, prin folosirea unor materiale inedite, criticii de artă plastică au scris numeroase studii de specialitate.
Desenul ca artă grafică
Acestea cuprind : Grafica de sevalet, Gravura, Ilustratia de carte, Grafica publicitara, Fotografia, Procesarea computerizata a imaginii. In cadrul acestor ateliere putem vorbi de o activitate complexa, ce are ca fundament si principiu, continuarea procesului de invatare si cunoastere a universului, prin desen, studiul semnului plastic, identitatea si semnificatia semnului plastic, forta de comunicare prin imagine, studiul limbajului plastic, de la alb-negru pana la cele mai complexe raporturi cromatice, se realizeaza prin abordarea tuturor tehnicilor de lucru ce tin de un anumit suport, si anume hartia, de la creion, conte, grafit, pastel, pana la materii solubile in apa: tempera, tusuri, baițuri,acrilice, cerneluri,etc.
Studii si compozitii specifice vor fi abordate cat mai divers, astfel incat elevul sa capete o cat mai mare usurinta de exprimare si comunicare.
Ilustratia de carte, un capitol foarte important pentru un viitor grafician (ilustratorul - o meserie ce este ceruta astazi de foarte multe edituri).
Arta scrisului este un domeniu de asemenea abordat, elevii fiind pregatiti pentru a presta diverse activitati in agentii de publicitate, in domeniul graficii publicitare, cum ar fi: reviste, sigle, afise, panouri publicitare, etichete, coperti de carti, ambalaje, efecte grafice etc.
In acelasi timp ei vor fi obisnuiti sa relationeze operatii care se pot face atat cu mijloace traditionale, cat si cu cele moderne, respectiv calculatorul, operand cu probleme de grafica (Corel, Photoshop, Autocad, etc).
Arta monumentală
Artă monumentală (lat. monumentalis-grandios), domeniu al artelor plastice care se referă la operele de dimensiuni mari sculptate.
Pictura (frescă), mozaicul şi vitraliul, sînt genuri ale artei monumentale, avînd specificul său în ce priveşte procedeele plastice de realizare.
Termenul sculptură monumentală este frecvent utilizat în istoria artelor pentru a determina, pe de o parte, categoria unei lucrări concrete, de proporţii supradimensionale, pe de alta - simplă ca concept, virtuos executată, rezistentă şi stabilă, cu calităţi atemporale. De regulă, sculptura monumentală se raportează direct la ambianţa înconjurătoare (mediul arhitectonic sau cel peisagistic), marcînd un spaţiu cu caracter memorial, religios, funerar sau consacrat unor personalităţi istorice ilustre, importante pentru anumite regiuni geografice.
Profesori de Specialitate:
Dumitru Laura - Pictură
Dumitru Ștefan - Pictură de șevalet
Lăduncă Mihai - Studiul formelor în desen
Lăscan Claudia - Sculptură
Murgeanu Ionel - Design
Păun Neculai Laurențiu - Educație plastică
Serea Nicoleta - Arte monumentale
Tăicuțu Diana - Pictură de șevalet
Tăicuțu Gabriel - Sculptură statuară